100% naturalny, fiński ksylitol, xylitol, cukier brzozowy
Oryginalny fiński ksylitol jest substancją całkowicie naturalną. W przeciwieństwie do tańszego ksylitolu produkowanego z kukurydzy (głównie w Chinach) fiński ksylitol pozyskiwany jest z drewna brzozy. Ksylitol świetnie zastępuje zwykły, biały cukier (sacharozę) przy czym pozbawiony jest wad popularnego cukru. W wyglądzie niczym się od niego nie różni. Ksylitol jest równie słodki i ma taką samą konsystencje jak cukier, ale dysponuje dużo niższym indeksem glikemicznym (IG:8) niż glukoza i sacharoza (IG:100) przez co jest o ok. 40% mniej kaloryczny. Ksylitol jest więc świetnym rozwiązaniem dla diabetyków oraz osób, które dbają o prawidłową wagę. Ksylitol występuje naturalnie również w różnych owocach i warzywach. Jest także naturalnie wytwarzany w organizmie ludzkim podczas procesów trawiennych w ilości ok. 15 g dziennie.
Właściwości ksylitolu:
Spożywanie ksylitolu pomaga opanować nadmierny apetyt na słodycze. Nie powoduje tak dużego wzrostu insuliny we krwi jak po spożyciu zwykłego cukru. Podczas metabolizmu ksylitolu organizm wytwarza niewielką ilość insuliny i nie zużywa nadmiernie mikro i makro-elementów oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie ksylitolu może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej oraz pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej. Agencja Żywności i Leków „FDA” ogłosiła, że ksylitol jest substancją, która nie powoduje próchnicy zębów, a wręcz wspomaga walkę z próchnicą. W przeciwieństwie do zwykłego cukru, ksylitol nie podlega procesowi fermentacji w przewodzie pokarmowym. Jest bezpieczny dla zębów i dziąseł. Ksylitol cechuje się przyjemnym i delikatnym smakiem, a przy spożywaniu w postaci krystalicznej sprawia uczucie delikatnego chłodu w jamie ustnej. Ponadto nie zakwasza organizmu. Ksylitol stwarza w przewodzie pokarmowym środowisko zasadowe, czyli bardziej korzystne dla organizmu człowieka niż cukier, który tworzy środowisko kwasowe. Dzięki temu ksylitol nie wpływa na rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym i nie przyczynia się do nasilania problemów żołądkowych takich jak nadkwasota czy zgaga. Ksylitol wspomaga również przyswajanie wapnia w organizmie i dzięki temu jest zalecany w profilaktyce osteoporozy.
Ksylitol jest zalecany przy:
– zapobieganiu próchnicy zębów,
– zapobieganiu chorób i stanów zapalnych dziąseł,
– przeciwdziałaniu rozmnażaniu się patogennych bakterii występujących w jamie ustnej,
– dolegliwościach żołądkowych.
Ponadto ksylitol:
– redukuje niemiły zapach z ust,
– tworzy środowisko zasadowe w przewodzie pokarmowym,
– sprzyja przyswajaniu wapnia w organizmie,
– ogranicza i utrudnia nadmierny rozwój patogennych pleśni i drożdżaków szczególnie z rodziny candida albicans w przewodzie pokarmowym,
– wskazany jest dla diabetyków, osób odchudzających się, chorych na grzybicę, osteoporozę, a także w profilaktyce innych schorzeń.
Zastosowanie ksylitolu
Ksylitol stosuje się już w wielu produktach żywnościowych, kosmetykach, preparatach do higieny jamy ustnej, słodyczach, a nawet farmaceutykach. Występuję jako dodatek do żywności często pod symbolem E 967. Dzięki ksylitolowi możemy całkowicie wyeliminować z diety zwykły, rafinowany cukier. Ksylitolem można słodzić herbatę, kawę, napoje oraz dosładzać różne potrawy i dania. Ksylitol można stosować w pieczeniu, gotowaniu oraz mrożeniu. Jednak nie sprawdzi się do pieczenia ciast drożdżowych, gdyż drożdze na nim nie wyrastają. Ksylitol jest rekomendowany i polecany przez stowarzyszenia dentystyczne.
Spożywanie:
Rekomenduje się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Najlepiej jest dochodzić do tej ilości powoli, rozpoczynać od pół łyżeczki. Za wysokie spożycie ksylitolu bez przygotowania może spowodować lekkie rozwolnienie, które powinno stopniowo przechodzić w szybkim okresie czasu, który jest niezbędny do podniesienia wytwarzania enzymów trawiennych. Fińscy uczeni uważają, iż docelowo wskazane jest spożycie max. do 40 g ksylitolu na dobę. Komitet ekspertów „JECFA”, która doradza najważniejszym organizacjom międzynarodowym „FAO” i „WHO”, nie określiła górnej granicy spożycia ksylitolu, co oznaczyłoby, że ksylitol niezależnie od spożywanej ilości w ciągu doby jest bezpieczny.
Ksylitol jest bezpieczną i naturalną substancją produkowaną z drewna brzozy, dopuszczoną do obrotu przez Polskie Ministerstwo Zdrowia.
Przeciwwskazania:
Nie należy podawać ksylitolu małym dzieciom z powodu niewykształconych w pełni układów trawiennych. Ksylitolu nie powinno się podawać również zwierzętom, a szczególnie psom ponieważ nie posiadają one enzymu trawiącego ksylitol co może wywołać poważne objawy, a nawet uszkodzenia organów.
Skład:
100% naturalny, certyfikowany, fiński ksylitol z drewna brzozy.
Wartość energetyczna w 100 g: 240 kcal
(cukier 405 kcal)
Przechowywanie:
Ksylitol należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.